Jedinstvenu metodu vežbanja razvio je Jozef H. Pilates pocetkom 20-og veka u Nemackoj sa ciljem da osnaži sopstveno telo obolelo od astme i rahitisa. Novu metodu nazvao je kontrola mišica, kako bi istakao svoj jedinstven pristup – korišcenje uma da bi se ovladalo mišicima. Po migraciji 1926. u SAD, Jozef je osnovao prvi službeni PILATES studio. Još od svog predstavljanja americkoj kulturi, pilates vežbe su sadržale stalan broj privrženih sledbenika. Sve do kasnih 20-ih vežbe su bile tajna koje su plesaci i izvodaci držali za sebe. U poslednjih nekoliko godina, ovaj vid vežbanja poceli su da koriste i aktivni sportisti, glumci modeli, koji za svoj perfektni izgled mogu da zahvale upravo Pilates metodi.

Jozef Pilates je verovao u moc uma da nadzire telo. Svoju teoriju dokazao je mnogo puta tokom dugogodišnjeg vežbanja i velikog broja istraživanja. Pilates je razumeo koliko prenatrpan dnevni raspored i svakodnevni stres opterecuju telo i um, zato je težio da podstakne ljude da postanu produktivniji i duhom i telom. Danas njegovo znanje i jedinstvenu metodu vežbanja prenose Pilatesovi ucenici.

Pilates metoda oblikovanja tela jedinstven je skup vežbi istezanja i snage. Vežbe su nbeograd vracar slavijaadahnute razlicitim stilovima vežbanja od kineske akrobatike do yoge i sadrže nekoliko nacela:

  1. Koncetracija - podsticanje i povezivanje uma i tela u jedinstvenu celinu.
  2. Kontrola – mišica, pokreta.
  3. Trup kao centar moci, odakle energija biva usmerena ka ekstremitetima.
  4. Preciznost – izvodenja vežbi.
  5. Fluidnost.
  6. Disanje koje je specificno i razlikuje se od ostalih aktivnosti.
  7. Mašta.
  8. Intuicija – slušanje vlastitog tela, nešto što cesto zanemarujemo.

Sve PILATES vežbe pocinju od abdomenalnih mišica, donjeg dela leda, kukova i stražnjice. Pilates metodom oblikujete mišice celog tela, razvijate tonus mišica, jacate muskulaturu, poboljšavate držanje i telo cinite lepšim. Vežbama otklanjate lakše deformitete, oslobadate se bolova u kicmi, povecavate pokretljivost i gipkost usled velikog broja vežbi istezanja. Pospešujete cirkulaciju, razvijate sistem disanja, oslobadate se stresa. Vežbanjem razvijate i osecaj za koordinaciju, povecavate izdržljivost i snagu mišica a da pritom ne opterecujete kardiovaskularni sistem. Pilates je namenjen svim uzrastima, kako rekreativcima tako i aktivnim sportistima, svima onima koji žele da poboljšaju kvalitet života.

Pilates Ball

Kao i svi ostali mišici u telu, mišici disajnog sistema mogu biti slabi. U Pilates vežbama na lopti disanje je kljucno nacelo: celi disajni sistem pokušavamo nauciti pravilnom disanju. Pilates obrasci disanja sami su po sebi terapija. Lopta je izvrstan instrument jer ce vam pomoci da vidite i fizicki osetite kako se dah može usmeriti u razlicite delove tela. Lopta ce pomoci onima koji malo toga znaju o anatomiji, kao i onima koji znaju previše. Vežbama na lopti oblikujete mišice cele muskulature, zatežete i jacate mišice. Razvijate osecaj za koordinaciju, oslobadate se bolova u kicmenom predelu, napetosti... Povecavate fleksibilnost: pokretljivost što je rezultat vežbi istezanja. Vežbe na lopti namenjene su svim uzrastima, onima koji žele da probude telo, da osete i otkriju pravo zadovoljstvo...